5 dingen die je moet weten over het nieuwe Wereld Handicap Systeem  Bij de invoering van het Wereld Handicap Systeem op 1 maart 2021 gaat er best veel veranderen. Dit zijn 5 dingen die je moet weten over het nieuwe handicapsysteem.

  1. Speel nog een qualifying ronde en zorg voor 9 qualifying scores in je handicaphistorie

Sommige spelers vinden een handicap niet belangrijk, anderen wel. Voor die laatste groep is het goed om te weten dat je WHS-handicap een goede afspiegeling is van je golfniveau als je geregeld een qualifying ronde speelt.   Het WHS wordt op 1 maart ingevoerd. De scores die je nu, in de herfst en winter, inlevert worden gebruikt voor het bepalen van je eerste WHS-handicap en ze tellen daarna vaak ook nog een tijd mee. Dus speel nu nog een paar qualifying rondjes.   Ideaal gesproken heeft iedere golfer minstens negen qualifying scores in zijn of haar handicaphistorie, want een WHS-handicap die is berekend op basis van minimaal negen scores is meestal een handicap die goed het spelniveau van een golfer reflecteert. Let op: er wordt geteld vanaf 2016, dus de rondes die je in 2016, 2017, 2018 en 2019 hebt gespeeld tellen ook mee (als je meer dan 20 scores in je geschiedenis hebt, tellen de laatste 20 mee).   Met minimaal negen of meer scores in de handicapgeschiedenis kan het nog steeds zo zijn dat de eerst WHS-handicap van een speler hoger is dan zijn of haar laatste EGA-handicap. Maar de eerste WHS-handicap van een speler is dan in elk geval wel een behoorlijk goede reflectie van het spelniveau van deze golfer. Als je 20 scores hebt in je handicaphistorie is dat nog beter, want dan werken alle mechanismen in het handicapsysteem het beste.   Wacht dus nog even met het opbergen van je golfspullen op zolder, en ga de baan in voor een qualifying ronde!

  1. De computer rekent de handicap uit

Het World Handicap System (WHS) vervangt het huidige EGA-systeem dat we gebruiken. In Nederland stappen we op 1 maart 2021 over. Maar net als nu zal de computer het werk doen. Bij de invoering van het WHS rekent de computer de eerste WHS-handicap van iedere golfer uit. En als een speler na invoering van het WHS een qualifying score inlevert, dan rekent de computer ook automatisch de nieuwe handicap van deze golfer uit. Je kan je handicap altijd zien in de app GOLF.NL.

  1. Iedere golfer krijgt een nieuwe handicap

Je hoeft niet tot in detail te weten hoe het WHS werkt. Het voldoet om het basisprincipe van het WHS te weten: een WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste acht prestaties in je laatste twintig qualifying ronden. En zoals gezegd: de computer berekent elke keer je nieuwe handicap.

  1. Bij veel spelers zal de eerste WHS-handicap hoger zijn dan de laatste EGA-handicap

Op de dag dat het Wereld Handicap Systeem wordt ingevoerd, 1 maart 2021, krijgt iedere speler een WHS-handicap waarbij de handicapberekening van het World Handicap System is toegepast op zijn of haar scores in het EGA-tijdperk. Omdat de WHS-handicapberekening anders is dan die van het EGA-systeem, zal bij veel spelers de eerste WHS-handicap afwijken van de laatste EGA-handicap. Na de invoering van het WHS zal een deel van de spelers een hogere handicap hebben dan voor de invoering. Vanaf 4 januari 2021 zie je op je digitale NGF-pas in de app GOLF.NL je te verwachten WHS-handicap.

  1. Lees meer over het WHS op GOLF.NL

Het WHS wordt op 1 maart 2021 ingevoerd. Meer weten over het Wereld Handicap Systeem? Ga dan naar golf.nl/whs.